امام حسین عزیزترینم

تقدیم به مولای عزیزم امام حسین

امام حسین عزیزترینم

تقدیم به مولای عزیزم امام حسین

اطلاعاتی پیرامون ضریح جدید در سال 88

مهندسی ضریح:شاید برای اولین بار در طول تاریخ باشد، که برای طراحی سازه ضریح از مهندسین مختلف در رشته های عمران و معماری، همچنین سیستم های روز مهندسی استفاده گردیده است. این امر را مهندسین جوان این مرز و بوم؛ آقایان مهندس توکلی، مهندس خوش نژاد، مهندس فتحی، مهندس کاظمی و خانم مهندس شهرستانی با افتخار بر دوش کشیدند و سازه ای طراحی کردند که در خور نام امام حسین(علیه السلام) و کربلای معلی باشد. مشخصات این سازه عبارت است از:
مساحت پلان: 87/22متر مربع
ابعاد: 34/7 * 04/5
ارتفاع: 94/4 متر
تعداد پنجره: 20
مقاومت در برابر فشار عمودی: 8/12 تن بار زنده و مرده
مقاومت در برابر فشارهای جانبی: 600 کیلو بر هر متر مربع
وزن سازه چوبی: 5500 کیلوگرم
وزن کل ضریح بعد از نصب قطعات فلز: 12 تن

اسکلت ضریح:
جنس سازه اصلی که پذیرای قطعات نقره، طلا و ... می باشد، از چوب ساج است. این چوب از درختی به همین نام در جنگل های شبه قاره هند به دست می آید. مقاومت و استحکام این چوب سرآمد انواع دیگر چوب ها ست و به دلیل فشردگی بسیار زیاد از سویی و چرب بودن نسوج آن از دیگر سوی، در برابر حشرات و رطوبت بسیار مقاوم است. متخصصین عمر این چوب را تا هزار سال برآورد کرده اند. چرا که بناهایی که از این چوب از صدها سال قبل در کشورهای هند، چین و ... ساخته شده اند، هنوز پابرجاست.
چوبی که در ضریح مطهر به کار رفته است، به گواه شناسنامه ی آن در سال 1988 از جنگل های برمه استحصال گردیده است. فروشنده چوب به نمایندگان کارگاه اعلام داشته است؛ قریب ده سال است که این چوب ها را خریده است ولی علی رغم خریداران فراوان، نتوانسته آن را بفروشد. گو این که این چوب از ابتدا برای ساخت ضریح استحصال گردیده بوده است.

نجاری:نجاری این ضریح مطهر را آقایان استاد مهدی دیدار و استاد اکبر رحیم؛ اساتید کارگاه نجاری آستانه مقدسه حضرت معصومه(سلام الله علیها) بر عهده دارند، که مطابق نقشه های مهندسی رایانه ای، ساختمان اسکلت اصلی ضریح مطهر را با شیوه ای بدیع و دقیق ساخته اند. لازم به ذکر است پیکره چوبی و هزینه ساخت آن توسط آستانه مقدسه حضرت معصومه سلام الله علیها اهدا گردیده است.

طراحی:
وظیفه ی طراحی را استاد محمود فرشچیان؛ نگارگر نام آشنای دنیا، بر عهده گرفتند. ایشان با تاکید بر این که ضریح سیدالشهداء(علیه السلام) باید شایسته ی این نام بزرگ باشد، طراحی نازک کاری ضریح را با خط سیری هدفمند و به شکلی بدیع که مشابه آن در دیگر ضرایح مطهر معصومین(علیهم السلام) تا به حال دیده نشده است، انجام داده اند. در این کار بزرگ، هر نقشی معنایی را تداعی می کند و هر خطی نشانگر سیر الی الله است که در نهایت تمامی نقوش و خطوط، چشم و دل بیننده را از کثرت به وحدت رهنمون می شود.

خطاطی:خطاطی سور کریمه قرآن، احادیث حول محور سیدالشهداء(علیه السلام)، اسماء جلاله و نام های مبارک معصومین(علیهم السلام) بر عهده ی جناب استاد سید محمد حسینی موحد؛ از خطاطان به نام جهان اسلام قرار گرفته است. تقریباً حرم مطهری نیست که یادگاری از دستنوشته های این استاد بزرگ را در خود جای نداده باشد. ایشان در امر خطاطی ضریح مطهر حضرت امام رضا(علیه السلام) نیز آثار ماندگار را بر جای نهاده اند.

قلمزنی و زرگری:
امر قلمزنی این ضریح مطهر که در واقع اجرای نقوش و خطوط است، بر عهده ی استاد مصطفی خدادادزاده می باشد. استاد خدادادزاده؛ قلمزنی ضریح مقدس امام هشتم شیعیان(علیه السلام) را نیز در کارنامه ی خویش دارد. ایشان و تیم قلمزنی اش نقوش رسم شده توسط استاد فرشچیان و همچنین خطوط استاد موحد را بر روی ورق های نقره و طلا، قلمزنی کرده و سپس این اوراق را بر روی سازه چوبی سوار می کنند، که این کار (مونتاژ قطعات نقره و طلا) را زرگری ضریح گویند.
قطر ورق های نقره و طلای به کار رفته در این ضریح مطهر، متناسب با جایگاه نصب بین 2 تا 4 میلیمتر است. این امر کل نقره به کار رفته در ورق های قلمزنی شده را 1800 کیلو و طلای به کار رفته در این ضریح را به 120 کیلو می رساند. همچنین قلمزنی سقف ضریح مطهر بر روی ورق های مس که بعد از قلمزنی توسط طلا روکش خواهد شد، انجام می گردد که وزن مس مصرفی نیز 600 کیلو می باشد.

ریخته گری و تراشکاری گوی و ماسوره:قطر گوی و ماسوره هایی که در این ضریح مقدس به کار می رود ، 8 میلیمتر می باشد که در نوع خود بی سابقه است.
ریخته گری این قطعات که از آلیاژ نقره 95% تهیه گردیده است، در صنایع حدید تهران انجام شده و سپس با تلاش بی وقفه اساتید تراشکار در کارگاه ضریح (استاد سیداحمد هاشمی و آقای حسن باقرزاده) و همچنین متخصصین شرکت دنده سازان قم، تراش خورده و سنگ و پولیش می شوند تا برای مونتاژ داخل پنجره ها آماده گردند. قطعات گوی و ماسوره را بولت هایی از جنس استیل به هم متصل می کند.

پاسنگ:
از دیگر بخش هایی ضریح مطهر که نمایان است، سنگی است که دور تا دور پایه های ضریح مطهر را در بر خواهد گرفت. طبق تمهیداتی که اندیشیده شده است، این سنگ از مرغوب ترین سنگ های معادن کشور تهیه و مطابق طراحی انجام شده، توسط اساتید این فن تراش خواهد خورد.

داخل ضریح:داخل ضریح مطهر از سه بخش عمده تشکیل شده است. بخش اول صندوقچه های منصوب بر مضجع شریف است که از همان صندوقچه های فعلی به خاطر نفاست و استحکامی که هنوز داراست، استفاده خواهد شد. بخش دوم دیواره های ضریح مطهر است که پشت شبکه ها با شیشه ی ده میل و پشت ستون ها نیز با ورق های نقره ی قلمزنی شده پوشانده خواهد شد. و بخش سوم نیز سقف آن است که در طرح پیش بینی شده؛ از نقوش معرق برای تزیین آن استفاده خواهد شد.

نور پردازی:
در طراحی صورت گرفته برای ضریح مطهر، از مدرن ترین شیوه های نور پردازی روز استفاده خواهد شد، به گونه ای که به جای استفاده از چراغ و ... برای روشن کردن داخل ضریح، از فیبر نوری و قطعات بلور و کریستال با قابلیت تغییر رنگ و شدت نور و تنظیم آن در خارج از ضریح مطهر، استفاه می شود.

برآورد هزینه ی پروژه:هزینه های اجرای این پروژه بدون احتساب طلا؛‌5 میلیارد تومان برآورد گردیده است. در خصوص طلای مورد نیاز نیز تصمیم هیأت امناء بر این قرار گرفته است که مادامی که علاقمندان به سیدالشهداء علیه السلام اقدام به اهدای طلا و جواهر می نمایند،‌ همان طلا و جواهرات ذوب و یکسان سازی آلیاژی شده و سپس به صورت ورق های طلا در آمده و در امر قلمزنی استفاده خواهد شد.

میزان پیشرفت کارهای انجام شده:
1.طراحی نقوش و بازوبندی ها 100%
2.پیکره چوبی 100%
3.گوی و ماسوره  80%
4.قلمزنی روی صفحات نقره 70%
5.قلمزنی روی صفحات مس 20%
6.خطاطی 40%
7.طراحی معرق داخل ضریح 100%
8.طراحی نور پردازی  100%  نصب و اجراء در کربلای معلی
9.طراحی اطفاء و اعلام حریق 100%  نصب و اجراء در کربلای معلی
10.طراحی دوربین های آن لاین 100%  نصب و اجراء در کربلای معلی
11.مونتا‍ژ اولیه :یک دهنه
12.مونتاژ ثانویه:در کربلای معلی





http://zarih.ir

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد